La Casta cuina

Receptes que sí funcionen.

tortell de Reis

0

Em surten súper lletjos però boníssims!!!! A veure, la forma és horrible perquè no sé com farcir-lo de massapà i que em quedi bé! Si el voleu farcir de crema o nata és fàcil, fas una bola i partint del mig fas un forat i vas eixamplant-lo… però clar, per posar el massapà el que faig és un rectangle, poso el cilindre de massapà i després ho embolico com una botifarra i uneixo les puntes. Doncs surt una panxa al tortell!!! Però vaja, tinc altres tècniques a provar però lo important és que el briox està molt bo… Fer un tortell és una declaració d’amor a la teva família perquè prepara’t per estar tot el dia enfeinada i com ja he dit mil cops la veritable demostracio d’amor és dedicar temps a una persona. El temps és el més preuat que tenim. Vull fer altres proves sobretot de tècnica de farcimenta però volia pujar aviat la recepta per si voleu fer-la tingueu temps a preparar-ho tot. Evidentment podeu decorar el tortell amb fruita confitada però no conec a ningú que se la mengi!!! Menjar fruita confitada és de perdedor… jajajaja!!!!

_20171123_164512

 

INGREDIENTS

Per la massa mare

 • 90 gr de farina
 • 50 gr d’aigua
 • 2 gr de llevat fresc de forner

Per la massa

 • tota la massa mare
 • 340 gr de farina de força
 • 90 gr de sucre
 • 5 gr de sal
 • 120 gr de llet
 • 20 gr de moscatell, rom, …
 • 15 gr de llevat fresc de forner
 • 2 ous
 • 1/4 tsp de canyella en pols
 • 1/2 tsp de vainilla
 • 1 tsp d’aiguanaf
 • la pela d’una taronja
 • la pela d’una llimona
 • ratlladura de llimona i taronja
 • 90 gr de mantega a temperatura ambient

Pel massapà

 • 125 gr d’ametlla mòlta
 • 75 gr de sucre
 • Unes gotes d’aigua.

La tècnica per fer la massa mare no té més. Posem tots els ingredients, els barregem i la deixem a la nevera tota la nit. També aprofitem per fer el massapà. Tampoc cap misteri, Amassem tots els ingredients fins que aconseguim fer un xurro llarg i l’emboliquem amb film. La quantitat de sucre pot variar fins a 125 gr, depèn de la dolçor que us agradai. També aprofitem aquest dia previ per agafar la llet i escalfar-la amb la pela de llimona, la de taronja i canyella en rama. Escalfem i deixem infusionar fins el dia següent també a la nevera. Al dia següent la treiem amb una hora d’antelació totes les preparacions anteriors per què s’atemperin i comencem la massa.

En un bol posem la farina, el sucre, la canyela en pols i la sal i remenem una mica. Disolem el llevat en la llet que ha d’estar a temperatura ambient i ho posem en els ingredients secs. Anem amassant ja amb l’estri adequat, el ganxo, i anem incorporant els ous un a un. Després hi posem els aromes com la vainilla, l’aiguanaf i el rom. Quan es comenci a fer una massa hi posem la massa mare i seguim treballant. Jo aquí recomano amassar durant 10 minuts i reposar uns altres 10 minuts per què el gluten es vagi activant i relaxant. Quan ja tinguem una bola maca incorporem la mantega a trossos i amasant. Un cop ho tinguem la posem en un bol, la tapem i la deixem llevar fins que dupliqui el seu volum.

Ara toca fer la forma. Si el farciu de massapà fem un rectangle, posem el massapà i l’enrollem. Si el voleu farcir de crema feu una bola i aneu treballant la forma d’anella fent un forat al mig, queden més macos.

Tornem a deixar llevar fins que es posi ben bonic i evidentment el pintem amb ou i el decorem amb fruita, ametlles, sucre… el posem al forn uns 25 minuts a 180ºC.

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

So, what do you think ?