Us enrecordeu de la tarta de la abuela o el pastís d’aniversari que no podia faltar en els anys 80? Una autèntica meravella que cal recuperar! És més, crec que és una obligació de tots els pares i mares amb fills d’edats de 5 a 10 anys fer aquest incunable. No cal forn, poden ajudar els nens i es poden fer infinites variacions. Jo no el vaig poder tenir mai com a pastís d’aniversari perquè sóc nascuda a l’estiu i passava les vacances a València. Les veïnes de dalt eren les forneres del poble de la meva àvia, per tant, tenia un exquisit pastís… Una cosa curiosa és que amb un got feien un forat al bell mig del pastís i jo em quedava aquella part, el centre, lo més bo. Però siguem sincers, era una pobre niña rica perquè jo hagués volgut tenir la tarta de la abuela!!! Així són els nens… Us diré més, el sr Casta, un home que encara demana en els restaurants el crocanti i que tampoc l’ha tingut mai, me l’ha demanat com a pastís d’aniversari dels 40 anys! Sabeu que em moro de ganes de fer-li i que el porti a la feina, no?
INGREDIENTS
- 750 ml de llet sencera
- 150 gr de sucre
- 6 rovells d’ou
- 30 gr de maicena
- 100 gr de xocolata negra
- 100 ml de nata
- 2 paquets de galetes
- llet per remullar
Aquest pastís l’he fet en un dels motllos que més utilitzo, el quadrat per fer brownies. El folrem amb paper de forn que sobresurti per dos costats oposats perquè així només cal estirar de les vores i surt perfectament.
Fem la crema pastissera posant a escalfar en una cassola la llet i la meitat del sucre. En un bol hi posem els rovells, la maicena i el sucre restant i batem fins que no hi hagi cap grumoll. Quan la llet estigui a punt de bullir la volquem tot remenant els rovells i quan estigui integrat ho retornem a la cassola i altra vegada al foc. Ho anem remanant fins que la crema bulli. Ho posem en un bol i ho tapem immediatament amb un film a pell de la crema. Esperem que s’atemperi.
Jo us recomanaria que primer féssiu una prova de com col·locareu la capa de galetes, per mi tot un trenca closques. Un cop ho tingueu clar remullem cada galeta en llet i les anem posant en el motllo. És important que les galetes no quedin xopes, només un bany ràpid. Un cop tinguem la capa hi posem la crema pastissera i repetim l’operació. Aquí podeu fer tantes capes com volgeu, jo n’he fet tres. No volia massa galeta, però he vist pastissos que només eren galeta, un munt de crema i una altra vegada galeta. Al vostre parè.
Mentre fem la ganache guardem el pastís a la nevera. Per fer la cobertura de xocolata més senzill no pot ser. En un bol posem la xocolata en trossos i en una cassola la nata. Quan arrenqui a bulli la volquem per sobre de la xocolata. Esperem un minut i comencem a remenar del centre cap a enfora per anar integrant la xocolata amb la nata. Ho deixem refredar a temperatura ambient. Decorem el pastís i el guardem a la nevera d’un dia per l’altre.
Desde luego, uno de mis favoritos. Deliciosa!! Y ahora en verano, bien “fresquita”.