La Casta cuina

Receptes que sí funcionen.

euskal pastela

0

Vaig tastar aquestes postres un estiu a Hondarríbia i em va enamorar. Se’l coneix com euskal pastela, pastel vasco o gâteau basque i n’hi tantes versions com homes amb xapela a les Vascongadas ja que cada família té la seva tradició. Consisteix en dues capes de massa que guarden una crema pastissera brutal! Podem aromatitzar la crema amb el que més ens agradi, a mi aquesta versió amb canyella em transporta a la rebosteria de poble. Fer-lo és un plaer, és d’aquelles postres que no necessites estris i en què t’embrutes les mans… M’encanta fer la massa amb les mans i fins i tot pinto amb ou el pastís amb els dits, m’agrada més que amb el pinzell, em sento més basca.

INGREDIENTS

Per la crema:

  • 400 ml de llet
  • 1/2 rama de canyella
  • 40 gr de farina
  • 80 gr de sucre
  • 2 ous
  • 1/2 tsp d’essència de vainilla
  • 50 gr de mantega
  • 1 tbsp (15ml) de rom

Per la massa:

  • 200 gr de farina
  • 50 gr de farina d’ametlla
  • 100 gr de sucre glaç
  • 100 gr de mantega a temperatura ambient
  • 1 ou
  • un polsim de sal

Començarem posant la llet a bullir amb la canyella, la taronja i la llimona. Apaguem el foc hi ho deixem infusionar 10 minuts. Passat el temps colem la llet. En un bol posem la farina, el sucre, els ous i ho barregem. Afegim 100 ml de la llet aromatitzada i l’essència de vainilla. Tornem a escalfar la llet i quan estigui a punt de bullir ho aboquem a la barreja d’ou i ho retornem al foc. Remenem amb vigor fins que espessi. Un cop fora del foc afegim la mantega i el rom. Ho posem un un plat ho tapem amb un film i ho refredem completament. Trigarà unes dues hores.

En un bol posem tots els ingredients de la massa i amb les mans fem una massa. Ho emboliquem en un film i ho deixem a la nevera al menys una hora.

Dividim la massa en dues parts i entre dos papers de forn li donem la forma del diàmetre de motllo. Abans de desenganxar els papers ho retornem a la nevera una mitja hora (jo ho he posat 10 minuts al congelador) o no podrem fer-ho sense trencar la massa. Amb un cercle folrem la base del motllo, ho farcim amb la crema pastissera, tapem amb l’altra part de la massa i ho segellem. A mi m’agrada segellar molt rústicament, és rebosteria tradicional. Ho deixem a la nevera mentre s’escalfa el forn.

Pintem amb un ou la massa, fem els dibuixos que vulguem i al forn 30-40 minuts, fins que estigui daurat a 180ºC ja que només s’ha de fer la massa.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

So, what do you think ?