La Casta cuina

Receptes que sí funcionen.

coca de Sant Joan

0

Pum! Petards, cava i aquesta excel·lent coca de Sant Joan per purificar-nos a la nit del foc. No diré que no dóna feina aquesta recepta però la quantitat de diners que estalvies i lo rebona que està mereix totalment la pena. Adoro les postres que van associades a les festes i són un patrimoni que hem de cuidar. Aquesta coca de Sant Joan la vull dedicar a uns molt bons amics, el David i la Sandra, amb qui hem passat els millors Sant Joan de la meva vida. Haig de dir que quan era joveneta era un dels dies que et deixaven sortir per la nit i jo no estava massa contenta… Els petards no m’agraden! Una valenciana que no adora els petards? Fem una distinció. Els valencians fan dels petards un art, una traca és un espectacle que s’ha de veure una vegada a la vida, però centenars de persones pel carrer, animats pel cava, llençant tota la pirotècnia del món exclusivament als meus peus no mola. I sí, hi ha gent que atreu els mosquits, jo als emputadors de peus. I no, no em crec el melic del món, és que tothom va a per mi!!! Mmmmm… potser sí que tinc una mica de mania persecutòria amb la pólvora…

cof

cof

INGREDIENTS

  • 330 gr de farina
  • 80 ml de llet
  • 7 gr de llevat de forner
  • 7 gr de sal
  • 50 gr de sucre
  • 2 ous
  • 60 gr de mantega a temperatura ambient
  • Pinyons

Crema pastissera:

  • Un ou i un rovell
  • 250 ml de llet
  • 80 gr de sucre
  • 20 gr de maicena
  • 1/4 de pal de canyella
  • 1/2 tsp d’essència de vainilla

Primer fem la crema pastissera. En una cassola escalfem la llet amb el tros petit de canyella (de debò, no hi poseu un pal sencer tot el secret està en posar un bocí). En un bol batem l’ou i el rovell amb el sucre, la vainilla i la maicena. Quan la llet hagi bullit retirem la canyella i aboquem la llet sense deixar de batre als ous. És important que els ous no quallin. Ho retornem al foc i batem fins que la crema espessi i comenci a bullir. La posem en un bol net i la tapem immediatament amb un film a pell per què no faci crosta.

Posem els pinyons a remull en aigua freda per què després no es cremin al forn.

Per fer el brioche podem utilitzar una batedora de pastisseria amb el ganxo o fer-ho a mà. Primer posem la farina, la llet, el llevat, la sal, el sucre i els ous i fem una massa. La deixem reposar 10 minuts i després anem integrant la mantega a trossos i sense deixar d’amassar. Hi he d’estar una bona estona. Fem una bola i la deixem en un bol tapat amb un drap de cuina un parell d’hores fins que dupliqui el seu volum.

Passat el temps li donem forma de coca amb un corró, el presentem a la safata del forn i el tornem a tapar amb el drap i el deixem reposar mitja hora. Quan hagi tornat a llevar amb un ganivet fem un dibuis de rombes poc profunt. Posem la crema en una màniga i decorem damunt del dibuis de rombes. Acabem amb pinyons per sobre.

Posem la coca a la part més baixa del forn durant 30 minuts. Jo escalfo el forn a 210ºC i quan poso la coca el baixo a 180ºC.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

So, what do you think ?